Gezen mi, giden mi…
Gözümü dalgalara dikmiş bakarken ufuklara, derin bir nefes alıp özlemimi içime çektim. Baharat tadında renkleriyle, tozuyla, taşıyla, toprağıyla, tarihiyle, insanıyla gezdiğim bütün diyarlar tek tek süzülüverdi benden içeri. Urfa’nın Gümrük Hanı, Bartın’ın Taş Meyhanesi, Nemrut’un gün doğumu, Datça’nın badem çiçekleri, Harran’ın Güneş’i, Macahel’in işlemeli Maral Camisi, Afrodisyas’ın görkemi, Mardin taşının tozu, Göreme’nin güvercinleri, İsfahan'ın köprüleri, Şam'ın arka sokakları, Jaipur'un meydanları, Prag'ın gün batımı...
Gitme zamanıydı. “Özledim, çok özledim” deyiverdim. Yanı başımda oturan arkadaşım kocaman açtığı gözleriyle ve bir el hareketiyle “görmemiş olsan, gam yemeyeceğim. Gittin ya!” dedi, “daha ne istiyorsun” tavrıyla. “İşte” dedim, “sorun da tam bu noktada; gittim, gördüm, YAŞADIM, DOYMADIM, özledim, YİNE GİDECEĞİM.”
Gezenle, giden arasındaki fark burada. Bizler yolculuklarımızı gezip yaşamak üzerine kuruyoruz, gidip görmek üzerine değil. Bu nedenle de gittiğimiz yerlerin tozuna, toprağına, kültürüne bulaşıyor, insanına dokunuyor, tatlarına bakıyoruz. Gidip görenler içinse o yerler artık sepete konulacaklar arasındadır. Gezdiğimiz yerlerde tamamlanmamış bir şeyler bırakmak ve tüketmemek de oraları tekrar yaşamak isteğimizden kaynaklanıyor.
Yaşayacağımız çok şey var daha. Anadolu’nun her köşesinde ve başka ülkelerde... Bu düşüncelerle kuruldu ZAYENDE TRAVEL AGENCY.
Zayende doğu yolculuklarımızın önemli duraklarından biri olan İsfahan’da kentin ortasından geçen nehrin adı. Kendi kaynağından beslenen, hiç bir eklentisi olmayan uzun bir nehir; kentin süsü, can damarı, neşesi. Zayende, “ana” demek, “güzellik doğuran” demek. Diliyoruz hepimize güzellikler doğurur.
Yelda Baler
Zayende Travel Agency
YELDA BALER www.yeldabaler.com www.zayende.com
www.yeldabaler.com www.zayende.com
Yelda Baler İstanbul Üniversitesi'nde Fizik, Boğaziçi
Üniversitesi'nde Bilgisayar Programcılığı okudu. 18 yıl Newsweek International dergisinin Türkiye Temsilciliğini yaptı.
Kitap editörlüklerinin yanında 2001 yılından itibaren 8 yıl Boğaziçi Üniversitesi, Mezunlar Derneğine ait BÜMED dergisinin fotoğraf editörlüğünü, 2005-2008 yılları arasında Sırtçantam gezi dergisinin editörlüğünü yaptı. 2002-2004 yılları arasında da Onur Hava Yolları’nın dergisi Hi-Sky’ın editörlüğünü ve yayın koordinatörlüğünü yaptı. Beş yıl İTKİB (Türkiye İhracatçılar Birliği) ‘e ait ALIVE halı dergisini ve bir ilaç firması için hazırlanan Yine Gülümse adlı dergiyi hazırlayıp yayınladı.
Adı geçen bu dergilerin yanı sıra Voyager, Skylife, BÜMED, Sırtçantam, Hi-Sky, Varan Yol Boyunca, Hedef, Kapalıçarşı, Tarih ve Toplum, T. Diş Hekimleri Odası, World of Atlas, Simgesel, E-Style, Performans, Mercedes, Peugeot, Rixos, Anadolu Jet, dergilerinde yazı ve fotoğrafları, yurtiçinde Hürriyet, Sabah, Cumhuriyet gazetelerinde ve gezi eklerinde yurt dışında da Design of Culture dergisinde yazı ve fotoğrafları yayınlandı, yayınlanıyor
"Pervaneyim" adlı kişisel fotoğraf sergisini açtı. Kitap projeleri üzerinde çalışıyor. Türkiye Sınai Kalkınma Bankası için hazırlanan “ANADOLU’da SUYUN İZİNDE” adlı fotoğraflı kitabı Haziran 2012’de yayınlandı. 2014 yılından itibaren BASF için "81 ilde 81 Kimya Laboratuvarı" projesine ait 4 ciltlik ANADOLU'nun KİMYASI adlı kitapları yazdı ve fotoğrafladı. TOKİ için sosyolojik içerikli AVUCUDAKİ SEVİNÇ adlı kitabı yayına hazırladı.
1995-2006 yılları arasında Nikon Fotoğraf Makineleri ile çalıştı.
2006-2008 yılları arasında Panasonic Fotoğraf Makineleri ile çalıştı.
2006-2013 yılları arasında Canon Fotoğraf Makineleri ile çalışıp hem şirketlerde hem de kendi ofisinde ve atölyelerde tanıtımını ve eğitimlerini gerçekleştirdi.
2013’ten itibaren SONY fotoğraf makineleri ile tanıştı ve sonrasında farklı modelleri ile çekimler gerçekleştirdi.
2015 yılı başından itibaren 6 yıl boyunca SONY Alpha Fotoğraf makinelerinin Türkiye’deki 10 Marka elçisinden biri oldu ve SONY ile birlikte çalıştı ve projelere katıldı. Full frame, Crop ve RX serilerinin tamamı ile çalıştı.
2021 yılından itibaren OLYMPUS OM System ve TAMRON’un marka elçiliğini yapmaktadır.
29 yıldır sürdürdüğü profesyonel fotoğrafçılık konusundaki tecrübelerini 17 yıldır verdiği eğitimlerle meraklılarına aktarıyor. Çeşitli sektörlere pek çok fotoğrafçı yetiştirdi. Çeşitli fotoğraf platformlarında eğitmenlik ve jüri üyeliği yaptı. Şirketlerde ve kendi atölyelerinde fotoğraf eğitimlerine devam ediyor. Procter & Gamble, Bayer İlaç, Güneş Sigorta, Boehringer Ingelheim, Eczacıbaşı, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği gibi şirketlerde eğitimler verdi ve veriyor.
Şirketlere fotoğraf danışmanlığı yapıyor. Ürün ve yemek fotoğrafları çekiyor.
Sahibi olduğu ZAYENDE TRAVEL ile birlikte Türkiye’de ve Dünyada fotoğraf atölyeleri ve gezileri düzenliyor. JAPONYA, BALİ, HİNDİSTAN, NEPAL, BHUTAN, FAS, KÜBA, MOĞOLİSTAN, VİETNAM, KAMBOÇYA, İRAN, BREZİLYA, ARJANTİN, GÜNEY AFRİKA, ALMANYA, FRANSA, İTALYA, YUNANİSTAN, HOLLANDA gibi farklı destinasyonlarda 46 ülkede geziler ve atölyeler düzenledi.
Bu yolculuklardan edindiği kazanımlarını fotoğraf gösterileri, söyleşiler yaparak ve seminerler vererek meraklılarıyla paylaşıyor. Kendine ait Youtube kanalında yayınlanmak üzere kısa belgeseller hazırlıyor.
Kazanımları daha çok paylaşmak için 2008 yılında kurduğu ZAYENDE TRAVEL AGENCY ile doğa, kültür, fotoğraf gezilerine ve uzun yolculuklara çıkıyor. Dünyanın çeşitli ülkelerinde fotoğraf gezileri ve atölyeleri ile yoga, gurme ve kültür gezileri düzenliyor.
ÖMER YARGAN
Yolculukların teknik rehberi. Uzun karayolu yolculuklarına çıkmak onun yaşam biçimi. Ondört yıl önce Sarı Otobüsüyle yapmaya başladığı Asya yolculuklarında İran, Hindistan, Pakistan, Nepal, Moğolistan, Özbekistan, Suriye, Ürdün, Lübnan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Hırvatistan, Saraybosna'ya gitti.
UĞUR İŞLER
Turizm ve Otel İşletmeciliği mezunu olmasına rağmen gerek kültür, gerekse trekking ve alternatif turizmdeki deneyimi, okulu bitirmesinden önce başlar. 1996'dan beri hem yeni rotalar yaratmaktaki becerisini; hem de sanat tarihi, eski ve orijinale olan tutkusunu yaptığı gezilerle hayata geçirmektedir.
1996'dan bu yana yaptığı gezilerde Türkiye içinde ayak basmadık yer bırakmamasına karşın keşif ruhunu korumakta, yeni yerler görmenin heyecanıyla yollarda olmayı sevmektedir.
|